Zamestnanci VOP v B. Bystrici sa boja o miesta a napísali ministrovi

20.06.2013 Banská Bystrica

Bratislava 19. júna (TASR) - Zamestnanci Vojenského opravárenského podniku Trenčín, prevádzkareň Banská Bystrica (VOP BB), majú obavy o svoje pracovné miesta aj o budúcnosť prevádzkarne. Generálny riaditeľ Ľudovít Fridrich navrhuje zásadné zmeny v organizačnej štruktúre, ktoré podľa nich smerujú k znefunkčneniu a postupnej likvidácii banskobystrickej prevádzkarne. O svojich obavách informovali ministra obrany Martina Glváča v otvorenom liste, ktorý má TASR k dispozícii.

V liste informujú, že nové vedenie navrhuje prepustiť 14 zamestnancov, z ktorých sú mnohí dôležití pre podnik, a do konca tohto roka presťahovať prevádzkareň z Banskej Bystrice do Trenčína. "Podľa nás chce znefunkčnením prevádzkarne dospieť k jej likvidácii. Postupným prepúšťaním zamestnancov a následným zlikvidovaním prevádzkarne, v ktorej v súčasnosti pracuje 80 zamestnancov, budú uvoľnené výrobné a ostatné lukratívne priestory v areáli VOP BB. Následne budú buď odpredané, alebo prenajaté inej firme, ktorá ich aj s príslušnými technológiami prevezme a bude poskytovať identické služby Ozbrojeným silám SR pod vlastnou hlavičkou," píše sa v liste, pod ktorý sa podpísalo 77 zamestnancov, vrátane výkonného riaditeľa prevádzkarne.

Navrhované zmeny sa podľa nich dejú bez relevantných analýz, presťahovanie považujú za nereálne a pre príklad uvádzajú, že v prevádzkarni majú do decembra 2013 toľko práce, že podľa prepočtov im na splnenie výrobných úloh chýba 30 výrobných robotníkov. Zamestnanci sa v liste pýtajú ministra, či je potrebné rušiť prevádzku, ktorá dokáže samostatne fungovať a má aj vlastné produkty a prosia ho, aby sa spomínanými návrhmi osobne zaoberal.

"Ministerstvo obrany Slovenskej republiky hľadá efektívne riešenia na stabilizáciu situácie vo Vojenskom opravárenskom podniku Trenčín, a. s., ako aj v jeho prevádzkarni v Banskej Bystrici. Týmto smerom idú všetky kroky, ktoré v podnikoch robíme, ako aj tie, ktoré sme už v minulosti urobili," reagovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Zdôraznila, že v súvislosti s návrhmi predstavenstva na uskutočnenie organizačných zmien k 1. júlu budú akékoľvek organizačné zmeny zrealizované až na základe súhlasu dozornej rady spoločnosti, ktorá najskôr vykoná dôkladnú analýzu ich nevyhnutnosti a ekonomickej efektívnosti. "Návrhy konkrétnych riešení predloží ministerstvo obrany na rokovaní vlády SR na budúci týždeň," dodala hovorkyňa.
 

Vyberte región